Συμβουλές για όμορφα νύχια

Τα εύθραυστα νύχια μπορούν να οφείλονται και σε κακή διατροφή. Αν σας συμβαίνει αυτό, φροντίστε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό...σας φαγητό τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (καρότα, σπανάκι, κολοκύθια, παντζάρια, πράσο, αβγό) και σε ψευδάργυρο (όσπρια, ανάλατους ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά).

Περισσότερο ευάλωτα στην προσβολή από μύκητες είναι τα νύχια των ποδιών ειδικά όταν δεν τηρείτε τους σωστούς κανόνες υγιεινής. Αυτοί είναι: Να αλλάζετε καθημερινά κάλτσες ή καλσόν, να αερίζετε κάθε βράδυ τα φορεμένα παπούτσια και να τα φυλάτε σε χώρους χωρίς υγρασία που αερίζονται επαρκώς και να σκουπίζετε πολύ καλά τις φτέρνες και τα δάχτυλα των ποδιών μετά το ντους προτού ντυθείτε και φορέσετε τα παπούτσια σας. Επίσης, δεν πρέπει να κυκλοφορείτε ξυπόλυτες στο γυμναστήριο (και κυρίως στο χώρο των αποδυτηρίων), τα ξενοδοχεία, τα κομμωτήρια και τα spa. Αν παρ' όλα αυτά τα νύχια σας προσβληθούν από μύκητες ή βακτηρίδια (ψευδομονάδες) θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο για την κατάλληλη θεραπεία, αφού αν αφήσετε τη μόλυνση να επεκταθεί μπορεί στο τέλος να νεκρωθεί ολόκληρο το νύχι και να το χάσετε.

Η όψη των νυχιών φανερώνει πολλά πράγματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας. Ετσι οι λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιφάνειά τους συνήθως οφείλονται είτε σε έλλειψη ψευδαργύρου είτε σε υπερκατανάλωση ζάχαρης. Αντιστοίχως οι κίτρινες κηλίδες οφείλονται στο κάπνισμα (απορρόφηση νικοτίνης διαμέσου του δέρματος) ή την υπερβολική χρήση σκουρόχρωμων μανόν που εμποδίζουν τη σωστή οξυγόνωση των νυχιών.